Eerste Hulp Bij Sportongevallen ( EHBSO )

Sporten is op zich een zeer gezonde activiteit. Actieve sporters leven over het algemeen langer dan niet-sportende mensen. Toch krijgt een aantal sporters onvermijdelijk met een sportletsel te maken. Ongeveer 28% van de blessures wordt veroorzaakt door het voetbal ( ruim 420.000 blessures per jaar ). Zaalvoetbal geeft ongeveer 5.600 blessures per jaar. De meest voorkomende letsels in de sport zijn: Beenletsel 45%, Armletsel 39%, Hoofdletsel 11%. De letsels worden voornamelijk veroorzaakt door contact met een andere sporter 45%.

TOP 6 in de sportletsels:voorpagina-website

 1. Verstuiking
 2. Ontwrichting
 3. Spierscheuring
 4. Peesscheuring
 5. Tennisarm / Meniscusletsel
 6. Hoofdletsel

Jaarlijks kosten deze sportblessures de maatschappij zo’n 140 miljoen euro. Deze kosten vallen totaal in het niet bij de kosten die ontstaan als gevolg van een verkeerde leefstijl; deze kosten bedragen ongeveer 744 miljoen euro per jaar.

Eerste hulp heeft een zeer belangrijke functie bij het beperken van de schade die sporters tijdens het sporten op kunnen lopen. Goede eerste hulp kan erger voorkomen. Om adequate eerste hulp te kunnen verlenen is het belangrijk om inzicht in het ontstaan en behandeling van letsels te hebben.

De cursus Eerste Hulp bij Sportongevallen is samengesteld door het Oranje Kruis en de KNVB. Wat wordt er tijdens de cursus voornamelijk behandeld:

 1. De vijf belangrijke punten in de hulpverlening
 2. Herkennen van de verschillende wonden en de behandeling daarvan
 3. Letsels van spieren, pezen en gewrichten
 4. Botbreuken en ontwrichting
 5. Hoofdletsel
 6. Het vervoer van een sporter over korte en langere afstand
 7. Hoe geef je steun en rust aan het letsel
 8. Preventie van sportblessures
 9. De verbandkoffer / verbandmaterialen

De cursus Eerste Hulp bij Sportongevallen is een dagcursus van ongeveer 8 uur. De cursus kan op locatie verzorgd worden, maar REOB-Opleidingen Didam heeft ook zelf een locatie om de cursus te kunnen verzorgen. Tijdens de cursus wordt de lunch verzorgd door REOB-Opleidingen. De cursus wordt afgesloten met een toets en na afloop van de cursus ontvangt de cursist een certificaat Eerste Hulp bij Sportongevallen.

De kosten voor deze dagcursus ( inclusief lesmateriaal, lunch en certificering) bedraagt € 105,00 p/p De herhalingscursus ( 3 uur ) bedraagt € 45,00 p/p

Alle vernoemde prijzen zijn excl. 21% BTW