Reanimeren kun je Leren

Jaarlijks worden zo’n 15.000 – 16.000 mensen getroffen door een hartstilstand. In de afgelopen      10 – 15 jaar is er veel onderzoek gedaan naar het toepassen van de reanimatie met gebruik van de Automatische Externe Defibrillator ( AED ). De AED is een apparaat dat ingezet wordt bij de reanimatie om de levensbedreigende hartritmestoornis ventrikelfibrilleren te kunnen behandelen. Belangrijk om te weten is dat in meer dan 80% van die gevallen een familielid, een kennis, collega of iemand uit de buurt daar getuige van is. Wanneer er in die tijd geen reanimatie met gebruik van een AED plaatsvindt, neemt per minuut de overlevingskans met 10% af. Ook beseffende dat ambulances in Nederland een gemiddelde aanrijtijd hebben van 8 tot 10 minuten. Door het juist toepassen van de reanimatie met gebruik van de AED is in de afgelopen 10-15 jaar het aantal patiënten dat het ziekenhuis goed verlaat (soms met een minimale beperking) gestegen van minder dan 10 procent (in het jaar 2000) naar ruim 25% nu. Dat betekent dat de overlevingskans hierdoor ruimschoots is verdubbeld.

Momenteel voert de Nederlandse Hartstichting de zogenaamde “6-minuten campagne” uit.Doel hiervan is dat binnen 6 minuten de volgende handelingen hebben plaatsgevonden: Vaststellen van de reanimatie, 112 bellen en doorgeven dat het gaat om een reanimatie en starten met reanimeren en defibrilleren (m.b.v. de AED) binnen 6 minuten !

Burgers die zich na een reanimatiecursus aanmelden bij AED-alert ontvangen een sms-bericht met het verzoek om op het opgegeven adres te starten met de reanimatie en indien mogelijk met behulp van een AED, mits deze beschikbaar is in hun buurt. Doel is dan ook in deze campagne om mensen op te roepen om een cursus reanimatie met gebruik van de AED in hun eigen buurt te gaan volgen.

Om die reden wil REOB-Opleidingen Didam in samenwerking met de gemeente Montferland ook in uw buurt reanimatiecursussen verzorgen met gebruik van een AED. Samen met de gemeente Montferland werken wij aan het project Hartveilig Wonen in de gemeente Montferland.

Krijg ik een officieel certificaat ?   Ja u ontvangt na afloop van de cursus een officieel certificaat. De instructeurs die de cursussen verzorgen zijn gecertificeerd door de Nederlandse Reanimatieraad.

Hoe lang duurt zo’n cursus ?   De basiscursus wordt in een dagdeel ( ochtend, middag of avond) van 3 uur verzorgd. De jaarlijkse herhalingsles wordt verzorgd in een dagdeel van twee uur.

Waar kan ik mij opgeven ?   U kunt zich opgeven door een mail te sturen naar REOB-Opleidingen Didam. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.

Locatie van de cursus ?    In overleg met het bedrijf en/of cursist(en). 


Internet: www.reob-opleidingen.nl

E-mail: info@reob-opleidingen.nl